XIV. Apáczai-napok Tudományos Konferencia

EURÓPAISÁG, MAGYARSÁG KÖZÉP-EURÓPÁBAN.

Mottó: “Qui cupit, capit omnia” – “Aki törekszik, mindent elér.” (Apáczai Csere János)

Az Apáczai Csere János Karon (Győr) 2010. október 14-15-én ismét felpezsdült az élet.

Apáczai-napok konferencia 13 szekcióban várta a résztvevőket a neveléstudomány, a szociológiatudomány, a nyelvtudomány, a matematikatudomány, természettudomány, a sporttudomány, a turizmus, az andragógia, a közművelődés területén. A szekciók a Kar képzési területeihez kapcsolódtak, ezért az általuk lefedett tudományterületek skálája nagyon széles. A szekciók több szálon kapcsolódtak a konferencia fő témájához, amely Apáczai szellemében: európaiságunk és magyarságunk kapcsolata, a közép-európaiság, mint történelmi, kulturális, gazdasági entitás.

Az első nap a plenáris előadásoké volt, melyek az említettek jegyében a következők szerint zajlottak.

Dr. Faragó Sándor rektor köszöntője után a konferencia első előadója Prof. Dr. Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár volt. Felvázolta a felsőoktatásra vonatkozó általános, valamint a Karon folyó képzésekre vonatkozó perspektívákat, változásokat.

Őket követte Székely András tudományos munkatárs (Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet). Témáját, a Debreceni Egyetem Orvos- és

Egészségtudományi Centrum, Magatartástudományi Intézet: Az egészség társkapcsolati dimenziói címmel adta elő.

Dr. Fekete György professor emeritus egyetemi tanár a Magyar Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke,  „A nemzeti kultúra és a nemzet kultúrája” témába vezette be az érdeklődőket.

Dr. Sipos Zoltán főiskolai tanár, Zsigmond Király Főiskola Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet intézetvezető pedig az Apáczai Karon zajló, 10 éves turizmus-képzést mutatta be.

Évente növekvő érdeklődés az Apáczai-nap Konferenciáján

A plenáris ülést követően került sor Bráda Tibor üvegművész kiállításának megnyitására és az „Üvegkép a tanításról” című díszüveg triptichon avatására, majd az Apáczai Csere János Kar Tudásterének átadására. Ezt követte a korábbi 10 év hagyományainak megfelelően az Apáczai-szobor megkoszorúzása, majd a fogadás a Hotel Famulus szállodában

A szekcióüléseket október 15-én az alábbiak szerint zajlottak le:

Szekciók:

Alszekciók:

A konferenciára a tervezett 200 helyett 255 fő regisztrált, amely az egyre növekvő érdeklődét jelzi, hiszen 2008-ban és 2009-ben 190 illetve 198 regisztrált előadó volt.

Bízunk benne, hogy sikerünk 2011-ben is töretlen marad, és még több előadót, látogatót fogadhatunk. A hallgatói aktivitás növekedésére szintén számítunk, hiszen számukra is kiemelkedő lehetőséget jelent a nem mindennapi előadások figyelemmel követése, vagy éppen a szereplés.

Pillanatképek a konferenciáról fotótárunkban.

Kapcsolódó oldal:

http://www.ak.nyme.hu/index.php?id=11495

Hozzászólások lezárva.